Македония

Топ оферти
Атлас
Резервации
Рубрики
Топ оферти
Атлас
Резервации
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Туристическа информация
Световен пътеводител
Световни дестинации-Македония
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Топ оферти

Охрид

4 дни; 3 нощувки;
Код: PHLMK04YY
София-Кюстендил-Охрид-Струга-Скопие-София 1 ден: София-Охрид. Отпътуване от София за Кюстендил в 11.00 от площад „Ал. Невски”. Пристигане в Кюстендил към 12.30. Обяд в Кюстендил и почивка до 13.30. Отпътуване към границата с Македония - КПП Гюешево - и след това към Охрид. Настаняване в тризвезден хотел или частни квартири. По желание вечеря в местно заведение срещу допълнително заплащане. Нощувка.
2 ден: Охрид. Почивка и свободно време в Охрид. При желание след обяд туристическа обиколка из Охрид: площада и пристана на града, църквите "Св. Йоан Канео", "Св. Панталеймон" (Плаошник), където се намират мощите на К. Охридски, Самуиловата крепост, църквата "Св. Богородица Перивлепта"- XII в., Амфитеатъра, църквата "Св. София" (раннохристиянска базилика), къщата на братя Робеви, Стария чинар и др. Официална вечеря. Нощувка.
3 ден: Охрид-манастир „Св. Наум”-Струга-Охрид. Сутринта отпътуване за манастира "Св. Наум". По пътя отбиване на Билянините извори. Разглеждане на църквата "Св. Св. Арахангел Михаил и Гавраил " и параклиса "Св. Петка" със светената вода, свободно време. Отпътуване за град Струга.
Град Струга е разположен край Охридското езеро, на 700 м надморска височина. Родно място е на големите възрожденци братя Димитър и Константин Миладинови. Споменава се от 14 век. Развити са риболовът и леката промишленост.
Разглеждане на града - къщата на братя Миладинови, изтичането на река Църни Дрим от Охридското езеро. Отпътуване за село Калище. Разглеждане на женския манастир- "Св. Богородица Калишка" XIV в. Късно след обяд прибиране в Охрид. Свободно време. По желание вечеря в местно заведение срещу допълнително заплащане. Нощувка в Охрид.
4 ден: Охрид-Скопие-София. Отпътуване към Скопие. Обяд в Скопие с разглеждане на града: площад "Македония"; златната чаршия; новата църква „Св. Кл. Охридски”; старият квартал "Вароша"; крепостта „Скопско кале” и църквата „Св. Спас” със саркофага на Гоце Делчев. Отпътуване от Скопие в посока КПП Гюешево, Кюстендил и София.

Македония - обиколна - 1

5 дни, 4 нощувки
Код: PHLMK01YY
София-Кавадарци-Прилеп-Битоля-Охрид-Струга-Скопие-София
1 ден. Отпътуване от София по маршрута Кавадарци-Прилеп. Настаняване в хотел 3 звезди в района на Прилеп. Свободно време.
2 ден. Закуска. Отпътуване за Битоля. Обиколка на града. Отпътуване за Охрид. Настаняване в хотел 3 звезди в Охрид. Свободно време. Вечеря в традиционно заведение в Охрид.
3 ден. Закуска. Обиколка на Охрид. Свободно време. Вечеря в традиционно заведение.
4 ден. Закуска. Отпътуване за Скопие. Настаняване в хотел 3 звезди. Обиколка на града. Вечеря в традиционно заведение.
5 ден. Закуска. Отпътуване за София.
Цената включва: транспорт с автобус, 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Прилеп, 2 нощувки със закуска в семеен хотел 3* в района на Охрид или Струга, нощувка със закуска в хотел 3* в Скопие, обиколка на старата част на Охрид с местен екскурзовод, медицинска застраховка, водач от фирмата.
Примерни хотели:
Хотел „Амбиент” се намира на входа на Струга, на пътя към граничния пункт Кафасан. Разполага с около 80 легла в комфортни стаи, ресторант с 400 места, бар, паркинг, семинарна зала. На 171 км от Скопие, на 4 км от летище „Охрид”, на 1 км от Струга и на 12 км от граничния пункт Кафасан.
Хотел „Монтенегро”. 24 стаи. 50 легла. www.hotelmontenegro.mk

Македония - обиколна - 2

5 дни, 4 нощувки
Код: PHLMK02YY
София-Кавадарци-Прилеп-Битоля- Югозападна Македония (Гърция) -Преспа-Охрид-Скопие-София
1 ден. Отпътуване по маршрута София-Битоля. Посещение на Кавадарци и Прилеп. Настаняване в хотел 3 звезди в Битоля. Вечеря в традиционно заведение.
2 ден. Закуска. Разходка из Битоля. Отпътуване за Преспа. По желание – разходка с лодка по Малко Преспанско езеро. По пешеходен мост от 650 метра може да се достигне до остров Свети Ахил, разположен в езерото Малка Преспа. На острова има пристанищно обитаемо село. Тук е и църквата „Свети Ахил” от края на X век, както и гробът на Свети Ахил. Там българският цар Самуил през 980-985 година пренася от Лариса мощите на епископ Свети Ахил. Разглеждане на руините на средновековния български град Преспа и на базиликата, където през 1969 година е открит гробът на цар Самуил.
3 ден. Закуска. Отпътуване за Охрид. Настаняване в хотел 3 звезди в Охрид. Разходка из града. Вечеря в традиционно заведение.
4 ден. Закуска. Отпътуване от Охрид за Скопие. Настаняване в хотел 3 звезди в Скопие. Разходка из града. Вечеря в традиционно заведение.
5 ден. Закуска. Свободно време. Отпътуване за София.
Цената включва: транспорт с автобус, 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Битоля, 1 нощувка със закуска в семеен хотел 3* в района на Преспа, 1 нощувка със закуска в семеен хотел 3* в района на Охрид, 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Скопие, обиколка на старата част на Охрид с местен екскурзовод, медицинска застраховка, водач от фирмата.

Македония - 3

4 дни, 3 нощувки
Код: PHLMK03YY
София-Попова кула (Демир Капия) – Кавадарци-Струмица- Гевгелия
1 ден. Отпътуване по маршрута София-Демир Капия. Настаняване в хотел „Попова кула”.
2 ден. Закуска. Екскурзия до Кавадарци.
3 ден. Закуска. Екскурзия до Гевгелия
4 ден. Закуска. Посещение на Струмица и отпътуване за София.
Хотел „Попова кула” (4 звезди), наричан още „Храма на виното”, е разположен на магистралата Е75, на изхода за Демир капия, на 150 км от сръбско-македонската граница и на 50 км от гръцко-македонската граница. Оттук най-отдалечената дестинация в Македония е на два часа и половина път.
Хотелът предлага 5 апартамента и 28 стаи, като всяка една от тях е наречена на сорт вино. Има ресторант за 60 души и лятна тераса за 80 души.
Предлага се дегустация на 20 вида вина от 10 сорта грозде в 17-метровата кула, от която се открива панорамна гледка. Сред винените сортове, предлагани тук, е сортът „Станушина”, който се отглежда единствено тук. Други сортове са „Прокупец”, отново отглеждан само в района, както и сортовете „Жилавка”, „Тамянка и „Вранец”.
Възможни екскурзии и атракции:
Винен тур в долината на Тиквеш. Повечето грозде в Македония се намира в долината Тиквеш – живописно място по поречието на Вардар. Винарните на Тиквеш са на разстояние до 30 км от „Попова кула”.
Кулинарни уроци по македонска кухня, с продукти, закупени на стария пазар на Кавадарци.
Уроци по македонски фолклорни танци в градината на хотела с инструктори от ансамбъла на Демир капия.
Посещение на крепостта „Просек”, разположена стратегически на върха н аскалист хълм в дефилето на Демир капия.

Атлас

Вижте по-голяма карта

Македония

Македония е страна на девствена природа, на хилядолетна история и богат фолклор, наследила културата на траки, славяни, прабългари и други народности...
Планинският ландшафт обгръща долината на Вардар, за да създаде една страна, обвеяна от легенди. На площ от 25 713 кв км ще срещнете голямо разнообразие от природни форми: планини, угаснали вулкани, клисури, каньони, пещери. В страната има 3 национални парка.
Лятото е сухо и топло, а зимата – студена и влажна. Пролетта и есента са омайно красиви. Слънчевите дни са 230-280 дни в годината.
Половината от територията на страната е планинска. Тук има 25 планински масива с около 80 планини и планински разклонения, а 16 от планините са с височина над 2000 м, като върховете, по-високи от 2000 м, са около 100. Подводната пещера Врело е дълбока 212 м, докато Слатинската пещера е дълга 800 м.
Около 2% от територията на страната е водна повърхност. В Македония има 30 реки и 3 тектонски езера, от които най-голямото – Охридското – е на възраст около 4 милиона години.
Каньонът Матка на река Треска е на 15 км от столицата и се характеризира със стръмни падини и вертикални планински масиви. В спелеоложкия парк на Матка има около 10 пещери, сред които Врело е най-дълбоката на Балканите и втора по дълбочина в Европа.
На около 40 км от Скопие се намира резерватът „Ясен”, създаден за защита на флората и фауната.
Най-старият и най-известен зимен ски-център в Македония – „Попова шапка” - е разположен в сърцето на Шар планина, на височина 1700 м. Дължината на пистите е 40 км.
Националният парк „Маврово” има площ 78 088 ха и е дом на няколко ендемични вида растения и на 82 защитени животински вида.
В планината Кораб се намира първенецът на Македония – връх Голям кораб (2764 м). Това е най-алпийската планина на Македония, която влиза в състава на национален парк „Маврово”. Дълбока река прави тук три каньона. Тук е и най-високо разположеното езеро в Македония –Корабското – на височина 2 470 м.
В югозападна Македония, като диагонал, който разделя Охридското езеро от Преспанското, се намира планината Галичица. Част от нея, заедно с Охрид и Охридското езеро, е под защитата на „Юнеско”.
Преспанското езеро е разположено на надморска височина 853 м и е с площ 276,7 кв км. Нивото на водата варира, защото то се оттича в Охридското езеро през пукнатини във варовитата Галичица, при манастира „Св. Наум” и при Билянините извори. В Преспанското езеро се намира и единственият остров на територията на Македония – Голям град, наречен още Змийския остров, който е природен резерват. Островът е спирка на прелетните пеликани, има и много водни змии белоушки, както други животински и растителни видове.
Най-старият национален парк в Македония – „Пелистер” – заема 12 500 ха в югозападна Македония, на северната падина на планината Баба и е наречен на най-високия връх на планината – връх Пелистер (2 601 м).
Западно от Пелагония, на Бушева планина, е разположен най-високият град на Балканите – Крушево – на височина 1350 м. В близаст до Крушево е Черен връх, който предлага благоприятни условия за параглайдери и делтапланери.
Най-новият ски-център на Македония се намира на планината Кожух, заема площ от 2000 ха и предлага отлични условия за ски.
Най-малкото от тектонските езера на Македония – Дойранското – се намира на надморска височина 148 метра и заема площ от 43,1 кв км. Водата е топла заради ниската надморска височина и средиземноморското влияние и през лятото може да достигне 27 градуса по Целзий. Има много планктон и около 15 вида риба.
Планината Беласица крие много забележителности, сред които Колешинския водопад на река Баба и Смоларския водопад на река Ломница, наричана още Смоларска река.
Водният бисер на Малешевската планина е изкуственото Беровско езеро, разположено сред борови гори на 6 км от град Берово.
На височина 1500 метра в Осоговската планина, близо да град Кочани, край гъсти букови гори се намира зимният туристически център „Пониква”
Животът е процътявал тук още преди милиони години. В околностите на Неготино са намерени кости на животно, за които се предполага, че са от преди 2-10 милиона години.
Човешкото присъствие от зората на цивилизацията до днес е засвидетелствано от над 4000 археологически находища, което превръща Македония в една от най-атрактивните културно-исторически дестинации в Европа – наред с България, Гърция, Италия и Турция. Сред най-ранните паметници е откритата в близост до Куманово мегалитна обсерватория Кокино, която датира от 1800 г. пр. н. е.
Македония дава на света първата голяма европейска империя – Македонската империя.
През римската епоха страната е римска провинция, през нея минава важният път Виа Егнация. В Македония за първи път на европейска земя се разпространява християнството, а днес тук се наброяват 1488 православни и 19 католически църкви, 287 православни и 8 католически манастира. В църквите на Македония са нарисувани 22 500 фрески и са направени 240 иконостаса.
Тук Климент Охридски създава първия европейски универсиет през 886 година.
В музеите и галериите се излагат над 500 000 изложби с неоценимо историческо значение.
Македонската кухня включва специалитети като качамак, ракия, гьомлезе, тавче главче, айвар. Някои от македонските вина получават повече от 90 точки в класацията на Робърт Паркър – известен критик и познавач на вината.

Охрид

Охрид е най-популярната туристическа дестинация в Македония.
Самуиловата крепост в Охрид е описана още през III век пр. н. е. от Тит Ливий, като градска стена на град Лихнидос. На мястото съществува тракийско селище и некропол още от V в. пр. н. е. Спомената е през V век, когато се отбранява от племенните нашествия във Византия. През X век цар Самуил я достроява и разширява. Днес от крепостта са запазени 18 кули и 4 порти. Тук са намерени много антични прредмети, включително от скъпоценни материали.
Амфитеатърът в старата част на Охрид, е построен през III в. пр. н. е.
Археологическият комплекс „Плаошник” е разположен на място, обитавано още от бронзовата епоха. През античността, когато тук се намирал град Лихнидос, на това място е имало няколко храма, сред които и храм на тракийския бог Дионис.
През IV-V век Лихнидос е епископски център на византийската провинция Нов Епир, а върху старите езически храмове били издигнати раннохристиянски базилики.
През IX век Св. Климент създава тук Охридската книжовна школа и основава първия европейски университет. Църквата в центъра на Плаошник е възстановка на св. Климентовата църква, тук се намират и мощите на светеца-просветител. Друга уникална забележителност е манастирът „Свети Наум” край Охридското езеро, с църквата „Св. Архангел” в центъра му, където е погребан Свети Наум.
В края на X и началото на XI век градът е столица на Първото българско царство.
Възможни еднодневни екскурзии от Охрид:
1. Струга – популярна туристическа дестинация на Охридското езеро. Река Черни Дрин изтича от езерото и разделя града на две части.
2. Национален парк „Галичица”, с много пътеки за пешеходен туризъм и планински велотуризъм.
3. Къмпинг „Рино” край Струга, с ресторант-тераса на брега на езерото, плаж за плуване и кануинг, планинска екипировка под наем. www.campingrino.com
4. Дебър, разположен на 625 м надморска височина, край Дебърското езеро, при река ЧерниДрин и отделящия се от нея ръкав Радика.
Примерни хотели за настаняване в Охрид:
Комплекс „Мизо” (4 звезди). Намира се на брега на Охридското езеро, на един километър от старата охридска чаршия. Комплексът включва хотел, вили, частен плаж, паркинг, ресторант, ВИП бар. www.hotelmizo.com.mk
Хотел „Парк лейксайд” (4 звезди). Намира се на брега на Охридското езеро, на 3 км от центъра на града. Разполага с 16 двойни стаи, 27 двустайни апартамента, 3 президентски апартамента, ресторант, конферентна зала, тенис корт. www.parklakesidehotel.com
Хотел „Силекс” (Silex) (4 звезди) е разположен в туристическия комплекс „Св. Стефан”, на 4 км от центъра на Охрид. На 10 км от летище „Св. Апостол Павел”. Надморската нисочина е 720 м. Има 104 стаи, 12 апартамента, ресторант с 450 места, 5 конферентни зали и външен басейн. www.hotelsileks.mk
Хотел „Сити палас” (4 звезди) е разположен на Охридското езеро, на 200 м от Стария град. Има 16 стаи, 2 стаи делукс и две джуниър стаи, ресторант, лятна тераса, СПА център. www.citypalacehotel.mk
Хотел „Майва” (4 звезди) е на 50 метра от Охридското езеро, в туристическия център „Св. Стефан”. Има 34 студиа, плувен басен, СПА център, ресторант.
Хотел „Климетица” (3 звезди) е в туристическия център „Св. Стефан”. Има 41 стаи, ресторант, тераса, 3 семинарни зали. www.hotelklimetica.com.mk

Скопие

Скопие е столицата на република Северна Македония. Тук се намира крепостта „Кале” от времето на Юстиниан I (535 година), която през X век влиза в Самуилова България. Могат да се видят също Каменният мост, построен през VI век, старата Скопска чаршия, паметникът-къща на Майка Тереза в Скопие и други забележителности.
Примерни хотели в Скопие:
Хотел ВИП-Скопие (3 звезди) се намира на 1 км от центъра на Скопие, на 50 м от Скопски саем, на 500 м от университета „Св. Климент и Методий”, на 1 км от гарата и на 20 км от летище „Александър Велики”. Разполага с 51 стаи, 162 легла, паркинг и три конферентни зали – за 20, 50 и 80 души.

Битоля

Тук може да се посети музеят на Кемал Ататюрк, чийто баща е роден в македонското село Кожаджик. В близост да града се намират останките на Хераклея Ликсентис, разположена на северозападната граница на тогавашната македонска област Линкестида.
Битоля е последната, четвърта поред след Плиска, Преслав и Охрид, столица на Първата българска държава. Тук е преместена столицата от Иван-Владислав – последният цар на Първото българско царство. Известен паметник от онова време е Битолският надпис на Иван-Владислав (1016 г.). Този надпис има важно културно и историческо значение. Надписът е на български език – за първи път владетелите от Самуиловия род, комитопулите, употребяват български език вместо гръцки в официални документи.
Така Македония за трети път се проявява като твърдина на българската писменост и култура. Тук са родени Кирил и Методий, които в 865 г. създават българската азбука. Тук Климент Охридски и неговите сподвижници разпространяват славянобългарската азбука и писменост. Тук тази азбука през 1016 г. за първи път се използва в официални документи за предаване на българска реч. В надписа за първи път се употребява и титлата „самодържец” за българския владетел, която по-късно се използва от сърби и руси. Надписът доказва и че към момента на падане на Първото българско царство под византийска власт вече е налице пълно сливане между траки, славяни и прабългари в единен български народ, който има два културно-политически центъра – източен, в района на Преслав и Плиска в Мизия и западен – в района на Охрид и Битоля в Македония.

Стоби

Останките на Стоби - един от най-значителните антични градове на Балканите, сместен в сърцето на Македония, който през римско време е бил столица на Македония Секунда, а през Средновековието – столица на българска епископия. Тук могат да се видят епископската базилика, античният театър, дворецът на Теодосий, къщата на Полихарм, Голямата баня и други паметници.

Дойран

Дойран е едно от най-популярните туристически места в Македония заради плажовете на топлото Дойранско езеро и заради средиземноморския климат.
Дойранското езеро е богато на риба и планктон, което го прави притегателен център за риболов и лечение с йодни изпарения. Днешното Дойранско езеро е остатък от някогашното Пеонско езеро и е част от така наречената Пеонска група езера.Тук са регистрирани 12 ендемитни представители на фауната, а от 15 вида риби, които се срещат тук, 1 вид представлява локален ендемит.
Сред забележителностите е Саат кула, построена през XIV век от османските завоеватели начело с Евренос бег, които минали по замръзналото Дойранско езеро, покрито със сняг, без да знаят за него.
Църквата „Св. Илия” е била катедрална църква на Дойран. След разрушенията е възстановена.
Турската баня Амам, функционирала до 1916 г.
Тук се намира и Фердинандовата чешма, до която води 12-километрова пешеходна пътека, на височина 600 м.
Местната кухня включва различни рибни ястия, като рибена чорба, кременадли, лангида, както и тестени като баница, баклава, татлия, млечник, зелник със спанак, лангиди от тесто, дойрански гевреци, равания и други. Историческият и природонаучният музей се помещават в една сграда.
По време на Първата световна война край Дойран се водят тежки боеве между българската армия и войските на Антантата. Първите сблъсъци стават през октомври 2015 г., а до септември 2018 г. в района се водят още няколко тежки битки, който водят до големи жертви, а град Дойран е напълно разрушен. Тежки битки се водят през август 1916 г., когато българскат аармия, водена от генерал Владимир Вазов, отблъсква атаките на противника. Тежки битки се водят и през април и май 1917 г. В памет на тези събития тук е паметникът на генерал Константин Каварналиев, загинал край Дойран. Паметникът е бил тук до 1966 г., а през 2019 г. е възобновен.
Граничният пункт „Дойран” е само на 3 км от центъра на Стария Дойран.
Примерни места за настаняване:
Хотел „Латераса” Дойран
Апартаменти „Дан-Дар” (Dan-Dar). Намира се в непоследствена близост до Дойранското езеро, на 1 км от най-близкия плаж.wwwapartmanidan-dar.com.mk
Хотел „Хит Казино” (5 звезди) на Дойранското езеро има 62 стаи, 10 апартамента. На 200 м от границата. www.hit-casino.net

Берово

Град Берово се намира на 850 м надморска височина в сърцето на Малешевската планина. Тук ще намерите спокойствие, чист въздух и здравословна храна – беровски мед, беровски сладка от горски ягоди, малини и къпини. Тук се прави и прочутото беровско сирене, което има редица европейски кулинарни награди. Известни са и беровските картофи, както и беровската сливова ракия, беровските чайове от кантарион и майчина душица.
Беровското езеро, богато на риба, е идеално място за почивка.
Край Берово се намира манастирът „Св. Архангел Михаил”, построен през 1815 г. Тук е и църквата „Света Богородица”, която има празник всяка година на 28 август. Тук от 26 до 28 август се провежда и ежегоден етнофестивал.
Хотели в Берово:
Хотел ВИП-Берово (3 звезди) е разположен на 1000 м надморска височина, сред борова гора и живописни ливади. Има 26 стаи, СПА център със сауна и фитнес зала, игрища за тенис, баскетбол, футбол.
Хотелски комплекс „Манастир” (4 звезди) има типична манастирска архитектура. Трите му крила имат общо 30 стаи със 70 легла. Ресторант със 100 места, д ресторанта-тераси, СПА, фитнес. www.hotelmanastir.com.mk

Кратово

Кратово се намира на 89 км от Скопие. В антично време е бил познат под името Кратискара и е бил рударски център на траките. Тук се леели златни монети на Македонското царство, а след това градът преминава в пределите на Римската империя.
През османско време градът е голям търговски и занаятчийски център с над 500 дюкяна.
Сред забележителностите на града са античните и средновековни останки, Кулите, Мостовете, Старата чаршия, Турският хамам и типичните възрожденски къщи.
В близост до града са Каменните кукли, Лесновският манастир и манастирът „Св. Йоаким Осоговски”.
Хотели в Кратово:
Хотел „Кратис” (4 звезди). Разполага с 23 стаи и 2 апартамента, голям ресторант с 310 места, малък ресторант със 70 места и банкетна зала. Има и лятна тераса с капацитет 60 места, както и лоби бар „Волкано”.

Струмица

За българите Струмица е от занчение с богатата си история в пределите на Първата, Втората и Третата Българска държава.
В Струмица ежегодно се провеждат различни събития, сред които Струмишкият карнавал – на 29 февруари. Струмишкият карнавал е много стар. Води началото си от пагански култ към плодородие и прочистване. www.strumickikarneval.com
Комплекс „Лебедово езеро” (Смолари - Ново село) се намира в подножието на Беласица, близо до Смоларските водопади и границата с България.

Пехчево

Пехчево е разположено на двата бряга на река Пехчевска, в Малешевската долина, в полите на планина Влахина, на 1000 м надморска височина.
Предполага се, че тук е имало рударско селище от времето на траките. Градът днес е място за планинска почивка.
Хотел „Гогов” (3 звезди) се намира в центъра на Пехчево. Има 21 стаи с общ капацитет 50 места, ресторант, лятна тераса, конферентна зала с 50 места и СПА център. Хотелът предлага и водачи за излети в околностите. www.hotelgogov.mk

Резервации

Booking.com***Travel.yandex.ru

За контакти
ПЕРУН-ХОЛИДЕЙЗ ООД
Езици
Английски
Хотели
Хотел Лагадин
Хотел Слвия спектър