Турция

Топ оферти
Атлас
Резервации
Рубрики
Топ оферти
Атлас
Резервации
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
Turkish airlines
Топ оферти

Истанбул

3 дни, 2 нощувки
Код: PHLTR05YY
София-Истанбул-София
1 ден. Отпътуване от София. Пристигане в Истанбул. Настаняване в хотел 3 звезди.
2 ден. Закуска. Обиколка на Стария град. По желание – вечеря в турски ресторант.
3 ден. Закуска. Свободно време. По обед – отпътуване за София.
Цената включва: транспорт с автобус; 2 нощувки със закуска в хотел 3 звезди в Истанбул; панорамна обиколка с местен екскурзовод и фотопауза в азиатската част на Истанбул; медицинска застраховка; водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси; допълнителни екскурзии.

Атлас

Вижте по-голяма карта

Турция

Важни дестинации са големите градове Истанбул, Анкара и Измир, както и бившите столици Бурса и Одрин.
Летните морски почивки в Турция са популярни в цял свят заради съчетанието на уникална природа, хилядолетна история, ориенталски колорит и европейско качество на обслужването.
Благоприятният климат позволява дълъг летен сезон, а разнообразието в ценовите листи дава възможност на всеки турист да намери своето място на морето.
Особено популярни са егейските и средиземноморските курорти.
Най-важните дестинации на Егейска Турция са: Айвалък, Чешме, Кушадасъ, Дидим, Бодрум и Мармарис.
Най-популярните средиземноморски дестинации на Турция са: Кемер, Лара, Анталия, Белек, Сиде и Алания.

Истанбул

Историческият център на града е при срещата на Златния рог и Босфора.
Тук се намира дворецът „Топкапъ”. Той е построен през 1459 г., по заповед на султан Мехмед II и е резиденция на османските султани в продължение на четири века. Тук се намират ценни миниатюри, прочутата Зала на съкровищата, прекрасният Багдадски павилион, китайски порцеланови изделия... Харемът, с неговия лабиринт от покои, облицовани с фаянсови плочки Изник, където евнуси са бдели над жените и братята на султана.
Археологическият музей, разположен в близост до „Топкапъ”, разполага с великолепни колекции от Вавилон, Персия, Сидон и други места. Тук е барелефът на Вратата на Ищар от VI в. пр. н. е. Тук се намира саркофагът на оплаквачките от IV в. пр. н. е. Тук е павилионът на фаянса от XV век.
В близост до археологическия музей се намира „Улицата на студената чешма” – реставрирана улица с калдъръмена настилка и дървине къщи от XVIII-XIX век и изящната чешма на Ахмет III от 1729 година.
До улицата е катедралата „Света София”, шедьовър на византийската цивилизация, строена от 532 до 537 година от император Юстиниан. През 1453 г. е превърната в джамия, а по-късно – в музей. Огромният купол е с диаметър 31 м и височина 56 м. Има изумителни мозайки на балконите от X-XIII век.
Срещу „Света София” е дворцовото водохранилище от 532 г., с 336 колони.
Недалеч се намира „Синята джамия”, построена през 1616 г. по заповед на Ахмед I. Джамията има 6 минарета, хиляди плочки Изник, които дават синкавия оттенък на молитвената и зала, 260 прозорци и поредица от куполи и полукуполи. Музеят на мозайките в близост до „Синята джамия” е събрал последните мозайки (V-VI век) от Големия дворец на византийските императори в естествената им среда – пасторални сцени, фантастични животни и тракийският бог Дионисий с брада от листа.
Малката „Света София” е бившата византийска църква „Свети Сергий и Свети Бакхус”. Превърната е в джамия през XVI век.

Одрин

Одрин е град в Източна Тракия с население около 156 000 жители.
Градът е основан от римския император Адриан на мястото на старото тракийско селище Ускудама и е кръстен на императора – Адринопол.
По време на Първата и Втората българска държава градът многократно преминава от български във византийски ръце и обратно. Превзет от османските турци през 1369 г. и служи за тяхна столица до падането на Константинопол през 1453 г. Дори и след като столицата е пренесена в Цариград, Одрин се използва като втора столица от редица султани. Между 1700 г. и 1750 г. Одрин е четвърти по големина град в Европа с население 350 000 души.
Сред забележителностите са трите имперски джамии около централния площад – „Селимие”, „Юч Шерфели” и „Старата джамия”. Могат да се видят също кервансараят „Рюстем паша”, Старата часовникова кула, чаршиите „Бедестен” и „Али паша” и други.
За шопинг могат да се посетят мол „Ераста”, мол „Едирне парк” и „Марги” аутлет.
Примерен хотел за настаняване е хотелът „Ташодалар” (Tasodalar), разположен до джамията “Селимие”, в градината, където е живял Фатих Султан Мехмед, на 10 минути от автогарата и на 1 час път до летище „Текирдаг/Чорлу”. Хотелът разполага с общо 11 стаи и кафене, разположено в задната градина на хотела.
Възможни екскурзии от Одрин:
1. Екскурзия до Текирдаг с посещение на археологическия и етнографски музей, в Текирдаг, който съхранява короната на тракийския цар Керсоблепт.
2. Екскурзия до Чорлу с посещение на мол „Орион”.
3. Екскурзия до Чанаккале.
Хотели за настаняване в Чанаккале:
Хотел „Зилели” (Zileli), 3 звезди. Хотелът е разположен в близост до най-големия шопинг център в Чанаккале. Това е нов шестетажен хотел със 108 стаи. Основният ресторант е с капацитет 250 места и предлага международна кухня. В хотела има и конферентна зала с 50 места. Хотелът има и сигурен паркинг.
Хотел „Хамптън бай Хилтън” (Hampton by Hilton) canakkalegallipoli.hamptonbyhilton.com
4. Екскурзия до Бабаески.
Примерен хотел за настаняване:
Хотел „Роял Билгич” (Royal Bilgic Hootel) www.royalbilgichotel.com

Чешме

На 80 километра западно от Измир, сред водите на Егейско море, се намира полуостров Чешме. Името му произлиза от многобройните извори, открити през XVIII и XIX век. Бистрото синьо море мие бреговете, покрити с полета анасон, сусам и артишок, сред които растат смокини и евкалипти.
Генуезката крепост от XIV век, разширена от османците през XVI век, доминира силуета на малкия пристанищен град. Кервансараят край крепостта, построен от Сюлейман Великолепни през XVI век, е реставриран и превърнат в хотел.

Кушадасъ

Кушадасъ е основан през XVI век като венецианска колония. През Средновековието е бил част от републиките Венеция и Генуа и по това време се нарича Скала Нова.
Името „Кушадасъ” на турски значи „Птичи остров” и произлиза от формата на малък крайбрежен остров в района, а по друга версия заради разположените наблизо острови, където от стари времена гнездят птици. На един от тези острови се намира генуезка крепост от XVI век – главната забележителност и символ на града.
Смята се, че през XVI век именно тази крепост, наречена на турски „Кючюкаде Калеси”, намираща се на малък остров, свързана чрез път със сушата, е приютявала пирата Хаир ад Дин, по-известен като Барбароса. Той основава малко владение в Алжир, откъдето започва набези в Средиземноморието. След превземането на Тунис (1553 година) турският султан Сюлейман Великолепни го изпраща с назначение в османския флот срещу Чарлз V и морските републики Венеция и Генуа.
В района на Кушадасъ древните йонийски градове-държави Ефес, Самос, Милет, Колофон, Приена, Лесбос и Смирна основават една от най-старите конфедерации в света, а техните градове стават средище на търговията, занаятите, изкуствата и науката.
Градският плаж е в центъра на града. На 2 километра от него е Дамският плаж (Lady’s Beach), а на протежение от близо 30 километра е знаменитият Дълъг плаж (Long Beach), около който са концентрирани най-големите и съвременни 4- и 5-звездни хотели. Неотдавна е оборудван и нов плаж – „Пигал” – с комплекси басейни, тенис-кортове и спортни зали. Тук са и два огромни аквапарка - Aqua Fantasy и Adaland.
Предлага се изключителна екскурзионна програма: Ефес, домът на Дева Мария, останките на Троя, градът Дидим и храмът на Аполон, Памуккале.
Примерни хотели за настаняване в Кушадасъ:
Хотел „Рамада ризорт Кушадасъ & гълф” (Ramada Resort Kusadasi & Gulf). На един км от центъра на Кушадасъ. На 69 км от летище „Аднан Мендерес” (Adnan Menderes), Измир.

Дидим

Дидим е курортен град с население около 42 000 души, разположен в югозападна Турция, на Егейското крайбрежие. Регионът на курорта се нарича „Алтънкум” – „Златен пясък”. Тук има големи плажни ивици с естествен морски пясък. В близост са останките на древните градове Дидим, Милет и Приене.
Примерен хотел за дестинацията:
„Максерия блу Дидима” (Maxeria Blue Didyma), 5 звезди. Комплексът е нов, открит през лятото на 2020 г. Намира се в сърцето на Акбук, Дидим, на 15 км от Дидим, на 65 км от летището в Дидим и на 127 км от летището в Измир. Предлага стандартни, джуниър и семейни стаи. Има турски, средиземноморски и италиански ресторанти. Плажът е само на 25 м от хотела и е свързан с него чрез специален подлез. Предлага се голяма конферентна зала с площ 1100 кв м и три семинарни зали с площи 170 кв м, 50 кв м и 50 кв м съответно. www.maxeriahotel.com
Хотел „Анадолу Дидим Ризорт” (Anadolu Didim Resort) www.buyukanadoludidimresort.com

Бодрум

Бодрум е град в Югозападна Турция, област Мугла. Той е важно пристанище и един от най-известните туристически центрове по Егейското крайбрежие. Разположен е на около 180 км на юг от Кушадасъ и на около 270 км от най-големия град в региона – Измир – на едноименния полуостров Бодрум, североизточно от залива Гекова, срещу гръцкия остров Кос.
Градът предлага условия за морска почивка, богата история, бурен нощен живот, многобройни възможности за пазаруване.
Известен в древността като Халикарнас, Бодрум е родното място на Херодот. Тук е гробницата на цар Мавзол от IV век преди новата ера, смятана за едно от Седемте чудеса на Древния свят. Средновековният замък на Свети Петър до пристанището е отличен образец на кръстоносна архитектура.
В близост до Бодрум са древният град Ефес, който през римско време е бил вторият най-голям град в империята, както и Памуккале.

Мармарис

Мармарис е разположен на мястото, където се срещат брегът на Мала Азия, Егейско и Средиземно море. Всяка година туристи от цял свят идват на това уникално място със самолети, кораби, автобуси и яхти и с идеята за незабравима ваканция.
Мармарис е курорт с европейски облик, където животът и забавленията никога не стихват. Има възможности за подводни спортове и за екскурзия до съседния остров Родос, където се е намирал Родоският колос – едно от Седемте чудеса на света.
Ичмелер – Изгубеният рай – е най-красивият и предпочитан за почивка квартал в Мармарис. Тук се срещат море и планина, има широки пясъчни плажове и кристално чиста вода.
Мармарис има хилядолетна история. Находки от пещерата Нимара показват, че човешкото присъствие в района датира отпреди поне 12 000 години.
Древното название на Мармарис е Фискос. Градът възниква и се развива като пристанище на Кария. Останки от крепостта на Фискос могат да се видят и днес по склоновете на хълма Асартепе в квартала Белдиби. Други карийски градове в района на Мармарис са Амос, Бибасос, Кастабос, Сирна, Ларимна, Тисанос, Феникс, Лорима, Касара, Кедраи, Еутена и Амнистос.
През 334 г. пр. н. е. Александър Велики отвоюва града от персите и заповядва крепостта му да бъде ремонтирана. След управлението на Македония и Пергам, градът попада последователно в ръцета на римляни и византийци. През XIII век е завладян от племената на Ментешоглу. В 1522 година градът е завладян от османския султан Сюлейман Великолепни. Оттук започва походът на султана срещу Родос. По време на Първата световна война за кратко време градът е владян и от италианците.

Кемер

Кемер е очарователно курортно градче на един час път от Анталия, разположено в подножието на скалисти планини, покрити с борови гори. Има хубав плаж, покрит с гладки камъни, водата е чиса и прозрачна, въздухът е наситен с аромата на бор, а околните планини предпазват от ветрове.
В центъра на Кемер са разположени няколко икономични хотела, а в съседство с тях се намират нови петзвездни комплекси. Оформени са няколко курортни зони: Гюйнук, Белдиби, Керпие, Чамова, Текирова.

Лара

На изток от Анталия, в района на Лара, се простира прекрасен пясъчен плаж с модерни петзвездни хотели-гиганти с богата инфраструктура и изискан дизайн. Още по на изток се намира елитният курорт Аксу-Кунду, който е ориентиран към спокоен семеен отдих.

Анталия

Крайбрежието на Анталия е известно като Турската Ривиера. Тук обраслите с борови гори склонове на планината Тавър слизат до кристалното синьо море, образувайки скалисти носове, уединени заливчета и пещери. Слънцето грее 300 дни в годината, а крайбрежните низини са осеяни с борови, маслинови и цитрусови горички и плантации с палми, авокадо и банани.
Разположен сред невероятна природа, Анталия – най-известният турски курорт – разполага с изобилие от хотели от всички ценови категории, от туристически спални и къщи за гости до луксозни хотели. Модерният двумилионен град е известен с първокласното си яхтено пристанище – марина. За гостите е приятно да се разхождат по сенчестите булеварди, оградени от палми. В стария квартал „Калеичи” традиционните къщи на тесни улички живеят нов живот в сянката на антични крепостни стени. Има огромни шопинг центрове, специализирани магазини за сувенири, популярни дискотеки и аквапаркове.
Анталия е град с хилядолетна история. Основана е през 159 г. пр. н. е. от пергамския цар Атал II, който я кръщава на самия себе си – Аталия. След Пергам, градът е владян последователно от римляни, византийци и селджуки, преди да падне под османска власт.
През 130 година император Адриан посещава града и в негова чест в градската стена е построена триумфална арка с три свода, декорирана с коринтски колони. Кулите от двете и страни, както и част от самата стена, са запазени и до днес.
Селджукската джамия с елегантното високо минаре в центъра на града, построена през XIII век от селджукския султан Аладин Кейкубад, се е превърнала в символ на Анталия. Медресето (религиозно училище) в квартала „Калеичи” е от същия период и представя най-доброто от селджукското каменоделство. Двете най-важни османски джамии са „Мурат паша” от XVI век, със забележителна украса от теракотени плочи, и „Текели Мехмет паша” от XVIII век.
Известни забележителности са Вдлъбнатото минаре, Калекапасъ и водопадът Карпуз Калдъран.
Примерни хотели за Анталия:
Хотел „Белкони Ризорт” (BelconiResort Hotel). www.belconi.com. Белек-Анталия.

Сиде

Сиде е живописно селище, едно от най-старите на анатолийското крайбрежие. Основано е от гръцки колонисти през VII в. пр. н. е.
В града има много барове и дискотеки. Хотелите са в покрайнините, с големи прилежащи територии и с много зеленина край тях. Близкият остров Кумкьой е предпочитан от семейства с деца заради плиткото пясъчно дъно.
На 14 км на запад от Сиде е зоната Чолаклъ с пясъчни плажове и 4-5 звездни хотели. На изток от Сиде пък е курортът Соргун с борова гора, обгръщаща отлични клубни хотели. Още по на изток е Титреенгьол – оживен и многообразен курорт. Местността Казългач предлага уютни клубни комплекси сред красив пясъчен плаж и хвойнова гора.
Примерни хотели за Сиде.
Хотел „Туран Принц Уърлд” (Turan Prince World). www.turanprince.com.tr.
Хотел „Суено Бийч Сиде” (Sueno Beach Side). sales@sueno.com.tr. www.sueno.com.tr.

Алания

В Алания плувният сезон е най-дългият в Турция – от края на април до ноември. Плажовете са широки, с плътен жълт пясък, а морето около тях е плитко – идеални условия за семейства с деца. Цените тук са по-ниски от тези в Анталия.
В приятното градче Конаклъ на 12 км на запад от Анталия, покрай отличния пясъчен плаж, са разположени няколко добри 4 и 5-звездни хотела.
Още по на запад е районът Инджекум, известен с много добър дълъг пясъчен плаж и прекрасни борови гори.


Резервации

Booking.com***Travel.yandex.ru

За контакти
ПЕРУН-ХОЛИДЕЙЗ ООД
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google