Великобритания-туризъм

Топ оферти
Атлас
Резервации
Рубрики
Топ оферти
Атлас
Резервации
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
British airways
Великобритания-туризъм-топ оферти

ЛОНДОН

Самолет; 4 дни; 3 нощувки;

Маршрут: София-Лондон-София

Телефон за контакти: 0898-360-972.
Е-mail: perun-holidays@psp-ltd.com

1 ден: Отпътуване от летище София. Кацане в Лондон. Настаняване в хотел 3 или 4 звезди. Общо запознаване с града. Нощувка.
Лондон се намира в южната част на Великобритания в Лондонския басейн. Разположен е по двата бряга на Темза на 64 км от устието й в Северно море. Площта на голям Лондон (1840 кв. км) е два пъти по-голяма от тази на голям Ню Йорк. Без предградията Лондон заема по-ограничена площ – 300 кв. км. Голям Лондон включва в пределите си 28 по-малки града. В центъра на Лондон на левия бряг на Темза върху площ от 2,6 кв. км е разположен кварталът Сити, най-старата и мрачна част на града, в която живеят около 12 000 жители, но работят над 1 млн. души.
На мястото на малко келтско селище на левия бряг на река Темза в 43 г. от н. е. римляните построяват укрепен център, който наричат Лондиниум. Само две десетилетия по-късно Лондиниум става известен търговски център. В началото на XI в. населението на града е 20 000 жители, а към 1600 г. то вече наброява 400 000 души. Трагични за града са годините 1964 и 1965, когато чумата, пренесена чрез внесената от Нидерландия вълна, причинява смъртта на десетки хиляди души. Още по-тежка и мрачна е 1666 г., когато градът е почти напълно унищожен от пожар. Тогава населението му намалява със 120 000 души. През XIX в. Великобритания е могъща колониална империя. Столицата й Лондон става многомилионен град.
Лондон е известен с гъстите си мъгли, които много пъти са били причина за смъртта на стотици лондончани. През 1952 г. от 5 до 9 декември вследствие гъстата мъгла са загинали около 4 000 души. Лондончани ценят слънцето, което рядко се показва поради голямата облачност и честите мъгли.
Лондон е нискоетажен град. Преобладават дву- и триетажните сгради, а в търговската част и Сити зданията са шест-осеметажни. През последните години се строят от 15- до 30-етажни сгради. Западната част на града – Уестенд, е с широки и чисти улици, с паркове, с разкошни вили и други жилищни сгради. Тук живее английската буржоазия. В източната част на града – Истенд, са разположени промишлените предприятия, доковете, електроцентралите. Забележителност на Източен Лондон са пазарите Билинсгейт (на риба) и Смитфийлд (на месо). Последният е най-големият в света. Тук ежегодно се продават повече от 500 000 т месо. Особено колоритен в неделните утрини е и уличният пазар Петикоут лейн, където може да се купи всичко.
Широките и вечно оживени Оксфорд стриийт и Реджън стрийт водят в сърцето на Лондон – площад Пикадили – вечния шумен Пикадили с нощните заведения, комфортни кафенета и ресторанти, хотели и магазини. В съседство с площада са разположени около 30 от общо 40 театъра на града. Друг известен лондонски площад е Трафалгар с известния паметник на адмирал Хорацио Нелсън. Фигурата на мъжествения англичанин е поставена на 55-метрова колона, в основата на която четири бронзови барелефа, излети от пленени френски оръдия, напомнят знаменитата битка при Трафалгар. На площада се намира Националната художествена галерия с богати сбирки на Леонардо да Винчи, Рубенс, Рембранд и др. Наблизо е Сити – цитаделата на английския финансов капитал. Тук е разположен замъкът Тауър, построен през 1087 г. от Вилхелм Завоевател. В продължение на стотици години замъкът е служил и за крепост, и за дворец, и за затвор. Сега Тауър е превърнат в исторически музей, където се съхраняват скъпоценни британски и чужди корони, старинни доспехи, оръжия и други богатства от цял свят, докарани в Лондон. Тук всичко напомня миналото, страшно и кърваво. Даже стражата е с униформи от времето на Тюдорите. По тесните улици на Сити са разположени офисите на 17 от общо 26 английски търговски компании – Шел, Ай Си Ай, Бритиш Петролеум, Юнилевър ЕССО и др. Тук са и Националната банка, най-голямата застрахователна корпорация Лойд, борсата и др. Лондон е известно средище на световния капитал и търговия. На 5 км югозападно от Сити е Уестминстър с прочутия часовник Биг Бен – величествен дворец, седалище на английския парламент и правителство. Тук се намира и Бъкингамският дворец, резиденция на английската кралица. От площада на Парламента води началото си малката уличка Уайт Хол, дълга 800 м. По-голямата част от министерствата и от другите централни учреждания се намират на тази улица. От тях зависят над 40% от националните капиталовложения и прехраната на около 25% от населелнието на страната.
Лондон е много важен културен център. Лондонският университет е основан през 1836 г. и е най-голямото висше учебно заведение в страната. В Лондон са Кралското научно дружество, Академията на науките на Великобритания, Националната физическа лаборатория, Кралската академия на изкуствата, Кралското географско дружество, множество музеи. Британският музей, най-големият национален музей, е основан през 1753 г. В него се съхраняват редки ръкописи, гравюри и рисунки на древни народи, паметници от Средновековието, нумизматика и керамика. В отделите “Римска и гръцка древност” се пазят шедьоври на гръцкото изкуство – класически скулптури от Ерехтейона, барелефи от стените на Партенона и др. В библиотеката има повече от 7 000 000 печатни издания. Естественоисторическият музей, отделил се от Британския музей през 1881 г., е един от най-големите в света. Музеят има 5 отдела – Зоология, Ентомология, Палеология, Минералогия, Ботаника.
В непосредствена близост е Хайд парк, който заедно с Кензингтън гардън обхваща площ от 3 кв. км. Обширни зелени поляни, осеяни с вековни широколистни дървета, малки езерца с различна форма и плаващи във водата лебеди правят тази част на Лондон действително чудесна. В голям Лондон има още 150 по-малки парка.
На около 30 км източно от централната част на града е Гринуич с известната Гринуичка обсерватория, създадена през 1675 г. През XVIII в. тя се налага като една от най-авторитетните в света. През 1884 г. Гринуичкият мередиан е приет за нулев. Обсерваторията излъчва два пъти дневно в ефира точно време. Пореди влошаване видимостта в голям Лондон от 1984 г. обсерваторията е преместена на 80 км източно, а на мястото на първата наблюдателница е създаден богат музей с парк. Лондон е най-големият промишлен център на страната. В града се произвеждат 25% от английската промишленост – 50% от самолетите, 50% от хартията, 46% от електричеството, 30% от автомобилите. На 20 км източно от града са заводите Форд, които произвеждат годишно около 1 000 000 леки автомобила. Лондон е най-големият в страната център за производство на фина механика и оптика, на разни уредии др.
Лондон има гъста мрежа от подземен и надземен транспорт и над 8500 червени двуетажни автобуси. Трамваи липсват. Последният трамваен звън е отзвънял през 1952 г. Лондонското метро, открито в 1863 г., е най-старото в света. Днес то има обща дължина 373 км и 273 станции. За развитието на градския транспорт допринасят и широките 14 моста, които съединяват двата бряга на Темза.
На изток от Сити е пристанището на Лондон със 110 км плавателни канали и площ на доковете над 16 кв. км. Това му позволява да е едно от големите търговски пристанища в световен план. Използвайки приливите и отливитв, които навлизат в естуара на Темза, в доковете на Лондон акостират океански кораби. Пристанището има 58 км дълъг кей и годишно минават над 55 000 кораба. Всеки 3 минути в Лондон каца или отлита самолет от двете летища на града - Хитроу и Гейтуик.
В близост до Лондон е Оксфорд. От 13 век досега историята на Оксфорд е свързана с университета на града. Днес университетът включва 35 колежа. Библиотеката е основана през 1602 г. и е една от най-големите в света.
2 ден: Закуска. Разходка из Лондон: Уестминстърското абатство, Биг Бен, сградата на Парламента, Уайтхол, Даунинг стрийт с резиденцията на британския министър-председател, площад Трафалгар, Колоната на Нелсън, Бъкингамският дворец, катедралата "Сейнт Пол", лондонското Сити. По желание - круиз по река Темза до Гринуич. Нощувка.
3 ден: Закуска. Посещение на крепостта "Тауър", двореца "Кенсингтън" или Сейнт Джеймз парк. Туристическа програма по желание: полудневна екскурзия до замъка "Уиндзор" - официална резиденция на кралицата и най-големият обитаем замък в света, кралска резиденция отпреди 900 години.
4 ден: Закуска. трансфер до летището. Отпътуване за София.

ЦЕНИ:

1400 лева при настаняване в тризвезден хотел

Цената включва: 3 нощувки със закуска в тризвезден хотел, транспорт със самолет, застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”.

1800 лева при настаняване в четиризвезден хотел

Цената включва: 3 нощувки със закуска в четиризвезден хотел, транспорт със самолет, застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”.

Начин на плащане:

депозит – 30 % от пакетната цена;
доплащане – 7 дни преди датата на отпътуване;

Великобритания-туризъм-атлас

Вижте по-голяма карта
Великобритания-туризъм-резервации

Flights ***Hotels

За контакти
ПЕРУН-ХОЛИДЕЙЗ ООД
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google