Великобритания

Топ оферти
Атлас
Резервации
Рубрики
Топ оферти
Атлас
Резервации
Рекламирайте тук
Вижте нашите
рекламни тарифи!
British airways
Топ оферти

Лондон

5 дни, 4 нощувки
Код: PHLUK01YY
София-Лондон-София
1 ден. Полет София-Лондон. Пристигане, настаняване и пешеходна разходка в Лондон. Уестминстърското абатство, Биг Бен, сградата на Парламента, Уайтхол, Даунинг стрийт с резиденцията на британския министър-председател, площад Трафалгар, Колоната на Нелсън, Бъкингамският дворец, катедралата "Сейнт Пол", лондонското Сити.
2 ден. Закуска. Обиколка на Лондон. Посещение на крепостта "Тауър", двореца "Кенсингтън" или Сейнт Джеймз парк.
3 ден. Свободно време. По желание - круиз по река Темза до Гринуич.
4 ден. Свободно време. Туристическа програма по желание: полудневна екскурзия до замъка "Уиндзор" - официална резиденция на кралицата и най-големият обитаем замък в света, кралска резиденция отпреди 900 години.
5 ден. Отпътуване за София.
Цената включва: самолетен билет София-Лондон-София; пътнически и летищни такси; 4 нощувки със закуски на съответния пансион в избрания хотел; трансфери летище-хотел-летище; медицинска застраховка; водач-екскурзовод на български.

Атлас

Вижте по-голяма карта

Лондон

Лондон се намира в южната част на Великобритания в Лондонския басейн. Разположен е по двата бряга на Темза на 64 км от устието й в Северно море. Площта на голям Лондон (1840 кв. км) е два пъти по-голяма от тази на голям Ню Йорк. Без предградията Лондон заема по-ограничена площ – 300 кв. км. Голям Лондон включва в пределите си 28 по-малки града. В центъра на Лондон на левия бряг на Темза върху площ от 2,6 кв. км е разположен кварталът Сити, най-старата и мрачна част на града, в която живеят около 12 000 жители, но работят над 1 млн. души.
На мястото на малко келтско селище на левия бряг на река Темза в 43 г. от н. е. римляните построяват укрепен център, който наричат Лондиниум. Само две десетилетия по-късно Лондиниум става известен търговски център. В началото на XI в. населението на града е 20 000 жители, а към 1600 г. то вече наброява 400 000 души. Трагични за града са годините 1964 и 1965, когато чумата, пренесена чрез внесената от Нидерландия вълна, причинява смъртта на десетки хиляди души. Още по-тежка и мрачна е 1666 г., когато градът е почти напълно унищожен от пожар. Тогава населението му намалява със 120 000 души. През XIX в. Великобритания е могъща колониална империя. Столицата й Лондон става многомилионен град.
Историческото ядро на града е Сити, на север от Темза, която представлява гръбнакът на британската столица. Тук се намира катедралата „Сейнт Пол”. От външната страна на източната стена на Сити се намират Лондонската кула и Тауър Бридж. На изток от тях се простира Ист Енд.
На запад от Сити е разположен Уестминстър, политическият и кралски център на Лондон. Тук, в близост до Уестминстърския мост, се издигат Парламентът, Уестминстърското абатство и простиращите се по „Уайтхол” правителствени офиси. Наблизо се намират Бъкингамският дворец и дворецът”Сейнт Джеймз”, заобиколени от парковете „Сейнт Джеймз” и „Грийн”. Още по на запад са елегантните жилищни и търговски квартали ”Белгрейвия” „Найтсбридж” и „Челси”. По нататък са „Кенсингтън”, паркът „Холанд”, „Южен Кенсингтън” и дворецът „Хамптън Корт”.
На южния бряг на Темза, от Тауър Бридж, до „Уесминстър Бридж” се простира ивица от центрове за забавление, сред които Кралският национален театъри Шекспировият „Глоуб”.
Западната част на града – Уестенд, е с широки и чисти улици, с паркове, с разкошни вили и други жилищни сгради. Тук живее английската буржоазия. В източната част на града – Истенд, са разположени промишлените предприятия, доковете, електроцентралите. Забележителност на Източен Лондон са пазарите Билинсгейт (на риба) и Смитфийлд (на месо). Последният е най-големият в света. Тук ежегодно се продават повече от 500 000 т месо. Особено колоритен в неделните утрини е и уличният пазар Петикоут лейн, където може да се купи всичко.
Широките и вечно оживени Оксфорд стриийт и Реджън стрийт водят в сърцето на Лондон – площад "Пикадили" – вечния шумен "Пикадили" с нощните заведения, комфортни кафенета и ресторанти, хотели и магазини. В съседство с площада са разположени около 30 от общо 40 театъра на града. Друг известен лондонски площад е "Трафалгар" с известния паметник на адмирал Хорацио Нелсън. Фигурата на мъжествения англичанин е поставена на 55-метрова колона, в основата на която четири бронзови барелефа, излети от пленени френски оръдия, напомнят знаменитата битка при Трафалгар. На площада се намира Националната художествена галерия с богати сбирки на Леонардо да Винчи, Рубенс, Рембранд и др.
Наблизо е Сити – цитаделата на английския финансов капитал. Тук е разположен замъкът Тауър, построен през 1087 г. от Вилхелм Завоевател. В продължение на стотици години замъкът е служил и за крепост, и за дворец, и за затвор. Сега Тауър е превърнат в исторически музей, където се съхраняват скъпоценни британски и чужди корони, старинни доспехи, оръжия и други богатства от цял свят, докарани в Лондон. Тук всичко напомня миналото, страшно и кърваво. Даже стражата е с униформи от времето на Тюдорите. По тесните улици на Сити са разположени офисите на международните британски компании. Тук са и Националната банка, най-голямата застрахователна корпорация Лойд, борсата и др. Лондон е известно средище на световния капитал и търговия.
На 5 км югозападно от Сити е Уестминстър с прочутия часовник Биг Бен – величествен дворец, седалище на английския парламент и правителство. Тук се намира и Бъкингамският дворец, резиденция на английската кралица. От площада на Парламента води началото си малката уличка Уайт Хол, дълга 800 м. По-голямата част от министерствата и от другите централни учреждания се намират на тази улица. От тях зависят над 40% от националните капиталовложения и прехраната на около 25% от населелнието на страната.
Лондон е много важен културен център. Лондонският университет е основан през 1836 г. и е най-голямото висше учебно заведение в страната. В Лондон са Кралското научно дружество, Академията на науките на Великобритания, Националната физическа лаборатория, Кралската академия на изкуствата, Кралското географско дружество, множество музеи. Британският музей, най-големият национален музей, е основан през 1753 г. В него се съхраняват редки ръкописи, гравюри и рисунки на древни народи, паметници от Средновековието, нумизматика и керамика. В отделите “Римска и гръцка древност” се пазят шедьоври на гръцкото изкуство – класически скулптури от Ерехтейона, барелефи от стените на Партенона и др. В библиотеката има повече от 7 000 000 печатни издания. Естественоисторическият музей, отделил се от Британския музей през 1881 г., е един от най-големите в света. Музеят има 5 отдела – Зоология, Ентомология, Палеология, Минералогия, Ботаника.
В непосредствена близост е Хайд парк, който заедно с Кензингтън гардън обхваща площ от 3 кв. км. Обширни зелени поляни, осеяни с вековни широколистни дървета, малки езерца с различна форма и плаващи във водата лебеди правят тази част на Лондон действително чудесна. В голям Лондон има още 150 по-малки парка.
На около 30 км източно от централната част на града е Гринуич с известната Гринуичка обсерватория, създадена през 1675 г. През XVIII в. тя се налага като една от най-авторитетните в света. През 1884 г. Гринуичкият мередиан е приет за нулев. Обсерваторията излъчва два пъти дневно в ефира точно време. Пореди влошаване видимостта в голям Лондон от 1984 г. обсерваторията е преместена на 80 км източно, а на мястото на първата наблюдателница е създаден богат музей с парк. Лондон е най-големият промишлен център на страната. В града се произвеждат 25% от английската промишленост – 50% от самолетите, 50% от хартията, 46% от електричеството, 30% от автомобилите. На 20 км източно от града са заводите Форд, които произвеждат годишно около 1 000 000 леки автомобила. Лондон е най-големият в страната център за производство на фина механика и оптика, на разни уредии др.
Лондон има гъста мрежа от подземен и надземен транспорт и над 8500 червени двуетажни автобуси. Трамваи липсват. Последният трамваен звън е отзвънял през 1952 г. Лондонското метро, открито в 1863 г., е най-старото в света. Днес то има обща дължина 373 км и 273 станции. За развитието на градския транспорт допринасят и широките 14 моста, които съединяват двата бряга на Темза.
На изток от Сити е пристанището на Лондон със 110 км плавателни канали и площ на доковете над 16 кв. км. Това му позволява да е едно от големите търговски пристанища в световен план. Използвайки приливите и отливитв, които навлизат в естуара на Темза, в доковете на Лондон акостират океански кораби. Пристанището има 58 км дълъг кей и годишно минават над 55 000 кораба. Всеки 3 минути в Лондон каца или отлита самолет от двете летища на града - Хитроу и Гейтуик.
В близост до Лондон е Оксфорд. От 13 век досега историята на Оксфорд е свързана с университета на града. Днес университетът включва 35 колежа. Библиотеката е основана през 1602 г. и е една от най-големите в света.
Лондон - столица на една от най-големите бивши световни империи – е жизнен и непрекъснато променящ се град – богат, вълнуващ и динамичен.
Градът е космополитен. Днес 30% от жителите му са родени другаде, а от останалите голяма част са второ или трето поколение пришълци.
Тук има 300 музеи, хиляди художествени галерии, 100 театъра и около 17000 защитени сгради, сред които дворци като Бъкингамският дворец, Уестминстърският дворец, дворецът „Хамптън Корт”, дворецът „Кенсингтън”, дворецът „Гринуич” и други.
Освен история и култура, Лондон предлага много повече. С 6000 ресторанта и 5000 барове той е еднот от най-добрите места за хранене в света.
Любителите на шопинга могат да посетят двата най-големи универсални магазини в Лондон – „Селфриджис” на „Оксфорд Стрийт” и „Хародс” в „Найтсбридж” – или някои от 350-те улични пазари, включително антикварните магазини на „Портобело Роуд”.
А ако сте любители на разходките в парка, може да посетите някой от 1700-те парка в града.

Резервации
Booking.com***Travel.yandex.ru

За контакти
ПЕРУН-ХОЛИДЕЙЗ ООД
Езици
Английски
Търси в Интернет
Google